website design software
Etsen

Etsen is een diepdruk techniek. Dit betekent dat de inkt in verdiepte uitsparingen in de plaat wordt vastgehouden. Bij het afdrukken op een pers wordt de inkt door de hoge druk uit deze uitsparingen op het papier overgebracht.

Etsmethoden:

  • droge naad: hierbij wordt met een scherpe naald de afbeelding rechtstreeks in de plaat getekend.
  • lijnets: hierbij wordt eerst een etsgrond op de plaat aangebracht, waarna in deze laag de afbeelding wordt getekend. Vervolgens wordt de plaat in een etsvloeistof uitgebeten. Vroeger werd hiervoor salpeterzuur gebruikt, tegenwoordig maakt men gebruik van een zoutoplossing. In mijn geval kopersulfaat. Na het verwijderen van de etsgrond kan men de plaat afdrukken.
  • aquatint: om grijsvlakken te maken, brengt men een harslaag/acrylspray aan op de etsplaat. Met lak dekt men die stukken af die niet ge√ęts moeten worden. Hierna wordt de plaat uitgebeten in de etsvloeistof. Door niet alles in 1x af te dekken en te etsen kan men verschillende grijstonen maken.
  • mezzotint: hierbij wordt in eerste instantie met een wiegijzer de hele etsplaat voorzien van een struktuur, waarna met een polijstijzer de afbeelding glad gemaakt. Door meer en minder te polijsten kunnen hier grijstonen worden gemaakt.

Klik op een plaatje hiernaast om er meer over te lezen.

[Home] [Etsen] [Fotografisch etsen] [Linosnede] [Projecten]